Blog

16-03-2016 15:46

Het belang van goed aangespannen tennissnaren

Vroeger werd er met houten rackets getennist. In deze tijd vormde dit echter geen probleem omdat het tennisspel trager gespeeld werd. Hierdoor vormde het gewicht van het racket geen probleem, er was immers tijd genoeg om een goede zwaai naar achteren te maken en het gewicht van het racket in je voordeel te gebruiken. De bespanning van het tennisracket was toen dus ook niet van al te groot belang.

Tegenwoordig is het natuurlijk heel anders, het tennisspel is sneller geworden, de bal komt met een hoge snelheid naar je toe en dus moet je snel schakelen tussen forehand en backhand. Het gewicht van een tennisracket moet dan ook zo laag mogelijk zijn. Door deze ontwikkeling is er een vergroot risico gekomen op arm- of schouderproblemen. Mede hierom zijn er lichtere tennisrackets ontwikkeld met kleinere, en dus comfortabelere, gripmaten.

De invloed van de snaarspanning

De bespanning van het tennisracket is hierdoor het belangrijkste onderdeel van het tennisracket geworden. De uiteindelijke speeleigenschappen van het tennisracket wordt voor ongeveer 60% bepaald door de bespanning van het racket. Ervoor zorgen dat de bespanning van je tennisracket goed is, kan een flinke positieve impuls geven aan je spel.

Om deze positieve impuls aan uw spel te geven kun je er maanden over doen om een geschikt tennisracket te vinden, maar men vergeet vaak het belang van de keuze van een snaar. Hierbij moeten er een aantal keuzes worden gemaakt.

De dikte van snaren

De dikte van snaren wordt aangegeven in millimeters. Hierbij geeft een dikke snaar (dikker dan 1,33 millimeter) minder controle, ofwel balgevoel dan een dunnere snaar (dunner dan 1,33 millimeter). Echter gaan deze dunnere snaren minder lang mee dan dikkere snaren. Dunnere snaren zorgen er wel voor dat het eenvoudiger wordt om topspin ballen te slaan.

De juiste bespanning kiezen

De spanning van de snaren is uiteraard erg belangrijk voor het tennisracket. Een lage bespanning, ongeveer tussen de 23 en 26 kilo, geeft meer comfort dan een hoge bespanning. Een hoge bespanning is over het algemeen tussen de 26 en 30 kilo. De fabrikant van je tennisracket adviseert vaak ook een snaar en snaarspanning die je het beste kan gebruiken, echter zijn deze vaak niet leverbaar of erg prijzig. Het beste kan je een aantal snaren en snaarspanningen gebruiken om te kijken welke je het beste bevalt.

Meestal staat aan de binnenkant van het tennisracket de aanbevolen bespanning van de snaren van de fabrikant. Over het algemeen staat hier een bespanningsrange aangegeven, neem hiervan het gemiddelde. Als er bijvoorbeeld staat dat de aanbevolen spanningsrange 23 tot 29 kilo is, begin je met 26 kilo. Test vervolgens het racket, en je komt tot de conclusie dat de bespanning te hoog, te laag of goed is. Pas vervolgens eventueel de bespanning aan en test het tennisracket nogmaals.

Het effect van bespannen

Hoe meer kilo er op de tennissnaar staat, hoe minder elastisch de tennissnaren zullen worden. Hierdoor krijg je minder spelgevoel, maar wel meer controle. Een lagere spanning zorgt voor meer power, door een soort trampoline effect, maar krijg je wel minder controle.

Het vereist dus enig testwerk om tot de juiste bespanning te komen voor je tennissnaren. Op deze manier kun je een positieve impuls geven aan je spel. Hierbij kun je ervoor kiezen om je tennisracket naar een bespanner te brengen, maar je kunt ook zelf een bespanmachine aanschaffen. In de voorgaande blog is er dieper ingegaan op het aanschaffen van een bespanmachine.

16-03-2016 11:09

Een bespanmachine uitkiezen; hoe doe ik dat?

Kiezen

Het is erg lastig om een bespanmachine te kiezen. Er zijn zo veel verschillende machines op de markt, dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn elektronische en handmatige bespanmachines, zowel als tafelmodel als op een staander. Een bespanmachine is ideaal voor tennissers die op de lange termijn willen besparen op bespankosten, bovendien kun je eenvoudig je racket testen met verschillende soorten snaren en aantal kilo’s. Dit zal resulteren in een beter bespeelbaar racket, waardoor wellicht je prestaties op de baan ook zullen verbeteren.

Op het oog zijn alle  bespanmachines  vrijwel gelijkwaardig, echter zijn er alsnog grote prijsverschillen te zien. Het verschil in prijzen wordt vooral veroorzaakt door de gebruikte materialen. Duurdere materialen gaan over het algemeen langer mee, en vereisen dus minder onderhoud dan goedkopere materialen. Een groot voordeel voor consumenten is het feit dat de meeste tenniswinkels jarenlange garantie geven op bespanmachines. Hierdoor kan je in ieder geval een aantal jaar zorgeloos gebruik maken van een bespanmachine.

Soorten bespanmachines

Het grootste onderscheid tussen de grote keuze uit bespanmachines is de wijze waarop de snaar op het gewenste aantal kilo’s wordt getrokken door de bespanmachine. Er zijn machines met een kriksysteem, met een roterend aanspanmechanisme en met een snelspankop. Bij het eerste heeft de machine een arm aan de zijkant, waarmee het gewenste aantal kilo’s wordt bereikt. Het nadeel hiervan is, is dat deze arm goed horizontaal moet staan. Als dit niet het geval is, krijg je niet het gewenste aantal kilo’s.

Bij het kriksysteem met ratel krik je met één hand het gewicht horizontaal. Deze machine is gebruiksvriendelijker dan het eerder genoemde kriksysteem met ratel. Een roterend aanspanmechanisme zorgt ervoor dat er automatisch gestopt wordt bij het bereiken van het gewenste aantal kilo’s, echter loopt de bespanning sneller terug bij dit mechanisme dan bij andere systemen.

Een elektrische machine met roterende snelspanner trekt de snaar automatisch aan en stopt bij het ingestelde aantal kilo’s. Qua gebruiksvriendelijkheid is dit een ideale machine. Machines met een automatisch blokkerende spanarm hoeven niet gekrikt te worden. Bovendien hebben deze een maximale spannauwkeurigheid. Daarnaast bestaat er verschil tussen de manier waarop bespanmachines het racket vastklemmen. Dit kan met een 5 en 6-punts inklemming, en binnen- en buiteninklemming. Het voordeel van binneninklemming is dat de klemsteunen aan de binnenzijde van het frame komen, waardoor er een minimale vervorming van het racket plaatsvindt. Verder heeft een bespanmachine vaste tangen of klemmen. Voor de kwaliteit van de bespanning maakt het niet uit waarvoor gekozen wordt.

Prijzen

Je kiest dus uiteindelijk een bespanmachine door je budget vast te stellen, en de verschillende technieken en hun voor- en nadelen te beoordelen. Prijzen van bespanmachines variëren van ongeveer €100,- tot ongeveer €1500,-. Hierbij is de duurste machine niet meteen de beste. Ook moet erover nagedacht worden hoe vaak je de bespanmachine wil gaan gebruiken. Alleen voor jezelf, of ook voor anderen? Bij de goedkopere modellen moet je, over het algemeen, zelf meer handelingen verrichten bij het aanspannen dan bij duurdere machines. Als je de bespanmachine eenvoudig wil verplaatsen kies je voor een tafelmodel, als je veel ruimte over hebt kies je voor een staand model.

28-09-2015 08:46

Het lijkt in beginsel erg ingewikkeld en lastig om een tennisracket te bespannen. De vraag die hieruit volgt is; Wat als de racket-snaar zodanig beschadigd is dat er niet meer mee gespeeld kan worden? De eerste stap is om de tennissnaar uit de tennisracket te knippen. Dit lijkt in eerste instantie aardig eenvoudig maar er zijn echter wel belangrijke adviezen om de levensduur van een tennisracket langer te maken. Daarom is het ook van essentieel belang om ervan op de hoogte te zijn hoe een bespanmachine optimaal gebruikt kan worden. In de onderstaande stappen wordt kort maar krachtig toegelicht hoe men een bespanmachine kan gebruiken.

Verwijderen oude tennissnaren

Wanneer de bespanning van een racket niet meer functioneert zal deze moeten worden verwijderd. Voordat dit gebeurt wordt er het advies gegeven om eerst de tennisracket te controleren op externe beschadigingen en de status van tubings (plastic buisjes waar de bespanning doorloopt). Als dit gebeurt is kan de bespanning in het midden van de rackter eruit geknip worden, hierdoor wordt vervorming van een tennisracket voorkomen.

Inspannen van het racket

Installeer de tennisracket op de bespanmachine op een wijze zodat zowel de bovenkant als de onderkant exact in het midden geklemd zijn. De volgende stap is om bepaalde steunpunten aan te draaien, hierdoor zal de racket stevig vast zitten tussen de steunpunten. Check of er niet te veel speling is, hierdoor wordt vervoming van de tennisracket voorkomen tijdens het bespanproces.

Aanspannen van de snaar

In deze alinea zal worden uitgelegd hoe de aanspanning van de tennissnaar van een elektrische bespanmachine werkt. Met deze type bespanmachine is dat erg makkelijk. Hou de snaar in uw rechterhand vast en ga vervolgens over de snelspanner heen, daarna onderlangs en als laatste wordt de snaar in de gleuf neergelegd van de snelspanner. Wanneer het apparaat een linear aanspanmechanisme heeft, kan de snaar direct in de snelspanner gelegd worden en worden daarna de metalen plaatjes naar links verschoven.

Bespannen van een racket en werken met de tangen

Als eerst worden de lengtesnaren bespannen in het midden van de racket. Verdeel de snaar hoeveelheid op een wijze zodat een zijde 3 meter overblijft en de andere kant 9 meter. De overgebleven 3 meter snaar bespant 1 zijde van de lengtesnaren vanuit het midden naar buiten. De 9 meter snaar bespant de andere zijde van de lengtesnaren en alle breedtesnaren.

Knopen

De eerste stappen na het bevestigen van het tennisracket en de laatste stap voor het loskoppelen van de frame uit het toestel is het knopen van de snaren. Wanneer de knopen niet goed gevestigd zitten wordt er snappning verloren, of erger de knopen gaan los. Daarom is het van essentieel belang om uzelf te gaan verdiepen in soorten knopen. Startknoop De startknoop is alleen nodig voor breedtesnaren als de racket uit 2 stukken wordt bespannen. Een voorbeeld hiervan is een combinatie van specifieke kenmerken voor lengte- en breedtesnaren te kunnen ontwikkelen.

Gebruik van de juiste gereedschappen

Holle Priem De holle priem is op te splitsen in 2 onderdelen namelijk een vast en een holle deel. Het holle gedeelte wordt geschoven over de vaste gedeelte zodat gemakkelijk in de tubing gestoken kan worden, op de plek waar de 2 snaar doorheen gehaald gaat worden. Vervolgens wordt de totale priem in de tubing gestoken en de vaste priem wordt terug getrokken. Het is nu simpel om de snaar door de holle priem te laten glijden. Wanneer er genoeg lengte van de snaar door de priem is gegaan kan dit weg gehaald worden. Gewone priem Een 'gewone priem' werkt perfect op de gelegenheid dat men meer ruimte wilt ontwikkelen in de tubing waar de snaar al doorheen geschoven zit.

Lees/zie ook:

bespanproces

15-09-2015 12:23

Bespanmechanisme kiezen

nieuwe bespanmachine

Je hebt de beslissing gemaakt om geld te besteden aan een nieuwe bespan-machine. Om uzelf te informeren zal er waarschijnlijk informatie gezocht worden op het internet.

Voordat er informatie gezocht wordt, stel eerst vast waaraan een bespan-machine moet voldoen:

  • Hoe precies moet de machine kunnen bespannen?
  • Eenvoudig te gebruiken?
  • Zo weinig mogelijk schade aan de snaren?
  • Welke prijs minimaal/maximaal?
  • Wat met de tafel om het racket te bespannen?
  • Welke tangen?
  • Welk bespan-mechanisme?
  • Wat voor bijkomende voorwerpen zijn er nodig om te starten? (Tennissnaren, klemmen en tangen)
  • Wat voor een soort tennissnaren?
  • Omkosten betalen?

Wanneer er veel informatie is verschaft zijn er beslist nog onbeantwoorde vragen, bijvoorbeeld:

  • Wat is het verschil tussen bepaalde merken van bespanapparaten?
  • Wat is het verschil tussen een electronische bespanner en een manuele bespanner?
  • Wat zijn de redenen van de verschillen in bedragen?

Verschillen

De verschillen van bespanapparaten zit met name in gebruikte materialen, robuustheid, algemene voorwaarden, etc. Een voorbeeld van een veel gebruikte bespanmachine is de TYGER Stringprofi 52. Dit model is te Dit is een manuele bespanmachine met een heel fijn op-span mechanisme en is makkelijk te gebruiken. Het inklemmen van de tennissnaren is heel eenvoudig, dit is tevens ook een argument om deze bespanmachine de voorkeur te geven voor goedkopere modellen.

De frequentie van bespannen is een belangrijke factor om voor een bepaald model te kiezen. Wanneer er af en toe bespannen wordt kan men beter gaan voor een goedkopere TYGER versie, de TYGER StringEco-45 is het goedkoopste model. De tijdsduur van het bespannen is wel langer, ongeveer één uur. Het is handig om een ERT-300 bespanmeter te gebruiken om de spanning van tennisracket te meten.

Het laatste advies met betrekking tot het gebruiken van een bespanmachine is om het eerst met een oud tennisracket te oefenen, wanneer u nog geen ervaring heeft met bespannen!

Lees ook

11-06-2015 19:19

Bespanmechanismes

Door de grote verscheidenheid aan bespanmachines is het vaak moeilijk kiezen. Er zijn veel verschillen, met name in prijs.

Prijsconcurrentie is hiervan natuurlijk een klein deel, maar het grootste verschil zit het in de materialen die gebruikt zijn voor de vervaardiging van een dergelijke machine. Veel van deze machines zijn afkomstig uit China, wat natuurlijk niet verkeerd hoeft te zijn, wil het echter dat Taiwan bekend staat als land dat degelijke bespanmachines produceert. Een Taiwanese bespanmachine die dan ook erg onze aandacht trekt zijn de bespanmachines van TYGER .

De TYGER bespanmachines zijn van degelijke kwaliteit met goede onderdelen, daarnaast bieden ze 5 jaar garantie op mechanische onderdelen en 2 jaar op elektrische. Ook zijn alle benodigdheden en vervangingsonderdelen aanwezig waardoor je dus extra lang plezier kan hebben van een bespanmachine.

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een bespanmachine?

Er zijn 3 verschillende snaar-aanspan methoden:

  • Machines met een automatisch blokkerende spanarm
  • Machines met roterend aanspanmechanisme
  • Kriksysteem

Automatisch blokkerende spanarm machines

De automatisch blokkerende spanarm machines zijn de machines met de grootste spannauwkeurigheid, het krikken is niet nodig en het gewicht hoeft niet horizontaal te staan.


Bespanmachine kiezen

Het roterend aanspanmechanisme

Slinger of swivel zijn namen voor een machine met een roterend aanspan mechanisme. Deze machine circuleert totdat hij het juiste gewicht heeft bereikt, nadeel hierbij is tevens dat de snaar altijd nog iets narekt waardoor dit niet altijd 100% nauwkeurig is, de bespanning loopt dan sneller terug dan bij machines die een gewicht hebben. De elektrische variant is hierin al iets nauwkeuriger


Bespanmachine kiezen

Het kriksysteem

Het kriksysteem vereist een nauwkeurige en geconcentreerde werkwijze, doormiddel van een arm waar een gewicht aan zit wordt de het juiste gewicht bepaald, die met een snelspanner precies horizontaal wordt gezet. Echter, wanneer de arm niet exact horizontaal staat wordt het juiste gewicht niet op de goede manier bereikt wat resulteert in een niet goede bespanning en is tevens het nadeel van een kriksysteem ten opzichte van andere systemen.


Bespanmachine kiezen

Verdere bespanmachine info

Het belangrijk om te weten hoeveel rackets je gaat bespannen, is dit 1 per week? 1 per maand? 2 per week? dit is belangrijke informatie, een bespanner die meer dan 5 rackets per week doet, doet er verstandig aan om een ietwat duurdere bespanmachine aan te schaffen die dit volume aan kan.

Hoewel dit vrij evenredig loopt aan de hoeveelheid rackets die je bespant per maand of week, zit er ook verschil in de nauwkeurigheid van het gewicht dat de machine kan bespannen. Zo zijn er verschillende machines op de markt die alleen ronde getallen aangeven, echter geeft de duurdere variant vaak op de gram nauwkeurig het bespangewicht aan.

Lees ook:

01-10-2014 13:30

Waarom zelf bespannen?

Als u zelf uw racket kunt bespannen, bent u niet meer afhankelijk van winkels en bespandiensten. U kunt bespannen wanneer u dat wil, en u hoeft uw racket niet weg te brengen en op te halen. Daarnaast kunt u experimenteren met verschillende kilo’s en snaren. Op deze manier kunt u testen wat voor u het fijnste speelt. Daarnaast is zelf bespannen een stuk voordeliger. U kunt zelf uitrekenen wat het u kost om zelf uw racket te bespannen met de materialen die u nodigt heeft en dat vergelijken met de kosten van uw racket laten bespannen. Uiteindelijk verdient de machine zichzelf terug! Een goede optie voor een bespanmachine is de StringEco-45 van het merk TYGER.

StringEco-45

StringEco-45
De StringEco-45 is een bespanmachine die erg gebruiksvriendelijk is. Deze bepanmachine wordt aanbevolen aan de startende thuisbespanner, die ongeveer een tennisracket per maand wil gaan bespannen.

 

Eigenschappen van de machine:

  • Kriksysteem als aanspanmechanisme;
  • De machine heeft 'moving arms' voor het makkelijk en veilig inklemmen van het tennisracket;
  • Is nauwkeurig tot 1 kg;
  • Uitgerust met vaste 2-traps klemtangen;
  • Het gewicht machine: ca. 23kg;
  • Afmeting: L55cm x B25 x H25cm;
  • 5 jaar garantie op de mechanische onderdelen;
  • 2 jaar garantie op de tangen

 

Kwaliteitsinformatie

TennisPlanet biedt deze bespanmachine aan. Wij zijn ons ervan bewust dat sommige concurrenten, op het eerste zicht, gelijkwaardige machines aanbieden tegen een lagere prijs. TennisPlanet vindt dat uw bespanmachine nauwkeurig en probleemvrij dient te functioneren gedurende meerdere jaren. De bespanmachines van TYGER hebben professionele en superieure aanspanmechanismes en uitstekende klemtangen. TennisPlanet verkoopt daarom geen andere goedkope bespanmachines, want deze voldoen niet aan de kwaliteitseisen. TennisPlanet is zeer overtuigd van de TYGER bespanmachines, daarom geven zij maar liefst 5 jaar garantie op de mechanische onderdelen en 2 jaar op de electronische onderdelen en de tangen. Als je kiest voor zekerheid, kies dan TYGER!

 

Welk gereedschap heb ik nog meer nodig?

  • Een goede schaar of kniptang om de oude snaren uit uw racket te knippen.
  • Een punttang om snaren te pakken en snaren door een gat te krijgen waar al een snaar in zit.
  • Snaarverdeler om de brede snaren door een gat te trekken, of snaren aan de kant te kunnen duwen.
  • Tubes zodat u kapotte tubes kunt herstellen.
  • Grommet remover om oude tubes uit het racket te kunnen boren. U kunt beter geen priem gebruiken, omdat de snaar of tube dan beschadigd kan worden.

Lees ook:

22-09-2014 11:10

Kies een goede tennissnaar voor minder trilling

Het belang van een goede tennissnaar wordt vaak onderschat. De snaar in uw racket bepaalt hoeveel trilling u voelt. Te veel trillingen zorgen voor een tennisarm. Als u armproblemen heeft kiest u bij voorkeur een dunne snaar. Deze is elastischer en vangt de trillingen beter op. Als u toch liever een dikke snaar heeft, kiest u dan voor een hybride bespanning. Dit is een combinatie van beide snaren. Vervang ook regelmatig uw snaren. Deze hebben een beperkte levensduur en vangen na een tijd de trillingen minder goed op.

Tennisballen

Er bestaan druk loze en gas gevulde tennisballen. Gas gevulde ballen zijn elastischer en minder zwaar, daarom belasten ze uw arm minder. Om het risico op tennis blessures te verkleinen speelt u dus beter met gas gevulde ballen.

Tennisschoenen

De grip van uw tennisschoen is ook erg belangrijk. U moet uw schoenen afstemmen op het baansoort waar u op speelt. Om minder risico te lopen op blessures kunt u het beste tennissen op een gravel baan. Als u op een stroeve baan speelt, kies dan een zool zonder profiel. Op een baan waar u goed kunt glijden zoals gravel kiest u voor een zool met iets meer profiel. Op hardcourt speelt u het beste op een schoen met een zool waarop een noppenprofiel wordt gecombineerd met een visgraatprofiel. Op (kunst)gras kunt u het beste een zool kiezen van hard rubber met een noppenprofiel.

Een goede warming up

Een goede warming up is altijd belangrijk, zeker als u gevoelig bent voor blessures. U kunt beginnen met inlopen en verschillende rekoefening voor de armen en benen. Tijdens het inspelen begint u op een klein veld, in een laag tempo en met weinig kracht. Gebruik geleidelijk meer kracht en vergroot de afstand en eindig met een paar bewegingen op volle kracht. Hier ziet u een filmpje voor een goede rek oefening voor als u een tennisarm heeft:

Kies de juiste grip(maat)

Zowel een te grote als een te kleine grip zorgen ervoor dat u in uw racket gaat knijpen. Dit veroorzaakt weer overbelasting van de onderarmspieren. Ook het materiaal van de grip is belangrijk. Een leren grip geeft meer gevoel, maar wordt wel sneller nat door zweet. Een synthetische grip neemt beter vocht op. Zorg ervoor dat uw grip niet te glad wordt door slijtage.

Lees ook:

05-06-2014 15:47

Uitleg over de juiste tennis-racket bespanning

tennissnaren bespanning

De juiste tennisracket bespanning is van groot belang, deze zorgt namelijk voor een groot deel hoe een tennis-racket aanvoelt en speelt. Je kunt merken dat je het racket opnieuw moet bespannen wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je harder moet slaan om de bal op de gewenste manier te slaan.

Racket bespannen

Dit is nodig wanneer je de bal moeilijk achter in het veld geslagen krijgt of als het spelen al langere tijd niet lekker gaat, is het verstandig langs eenbespanner te gaan. Naast dat het spel niet lekker verloopt is het ook slecht voor uw spieren, het racket moet krachtiger en met meer moeite vast gehouden worden wat weer extra belastend is voor uw armspieren. Om de tennis-racket bespanning te controleren zijn er apparaatjes te koop die in het midden van de bespanning gehangen kunnen worden en die door middel van trilling meten wat de huidige bespanning van het tennis-rackets is. Over het algemeen kan gesteld worden dat het aantal keren per week dat je speelt het zelfde aantal is dat je per jaar je bespanning moet vervangen. Dus 1x per week spelen is 1x per jaar (laten) vervangen. Bovendien is het zo dat je niet voor een onbeperkte tijd hiermee kunt spelen, hier zit ongeveer een maximum van een jaar aan.

Tennis-racket bespannen

Het bespannen van een tennis-racket is een moeilijke klus en is, zeker voor een beginner, lastig zelf te doen. Bovendien heb je hier een racket-bespanner voor nodig. Het is verstandig uw racket af te geven aan meer ervaren mensen op je tennisclub die dit al vaker hebben gedaan. De bespanning van een tennis-racket wordt gemeten in kilo's. Hoe harder, hoe meer controle, maar dit heeft als nadeel dat het voor minder power, levensduur, gevoel en comfort zorgt. Zachtere bespanning zorgt juist voor het tegenovergestelde en geeft dus meer power ten koste van Controle. Als u het tennisracket zachter laat bespannen, heeft het een langere levensduur en het comfort en gevoel is beter. Hoe het tennis-racket precies bespannen moet worden (aantal kilo's en snaren) staat aan de binnenkant van je tennisracket. De gevorderde speler heeft over het algemeen liever controle dan power, dit ook omdat iemand die langer speelt een betere techniek heeft en hiermee de ballen beter kan plaatsen. In elke grote sportwinkel of bij elke tennisclub is wel iemand die een tennis-racket kan bespannen. Meestal is dit al mogelijk tegen een kleine vergoeding.

Ook interessant om te lezen:

11-06-2013 16:43

Onze nieuwe blog is vandaag van start gegaan. Houdt focus hierop en wij zullen proberen je geïnformeerd te houden. Je kunt nieuwe berichten plaatsen op deze blog via de RSS feed.