Het zelf aanspannen van tennissnaren

16-03-2016 15:46

Het belang van goed aangespannen tennissnaren

Vroeger werd er met houten rackets getennist. In deze tijd vormde dit echter geen probleem omdat het tennisspel trager gespeeld werd. Hierdoor vormde het gewicht van het racket geen probleem, er was immers tijd genoeg om een goede zwaai naar achteren te maken en het gewicht van het racket in je voordeel te gebruiken. De bespanning van het tennisracket was toen dus ook niet van al te groot belang.

Tegenwoordig is het natuurlijk heel anders, het tennisspel is sneller geworden, de bal komt met een hoge snelheid naar je toe en dus moet je snel schakelen tussen forehand en backhand. Het gewicht van een tennisracket moet dan ook zo laag mogelijk zijn. Door deze ontwikkeling is er een vergroot risico gekomen op arm- of schouderproblemen. Mede hierom zijn er lichtere tennisrackets ontwikkeld met kleinere, en dus comfortabelere, gripmaten.

De invloed van de snaarspanning

De bespanning van het tennisracket is hierdoor het belangrijkste onderdeel van het tennisracket geworden. De uiteindelijke speeleigenschappen van het tennisracket wordt voor ongeveer 60% bepaald door de bespanning van het racket. Ervoor zorgen dat de bespanning van je tennisracket goed is, kan een flinke positieve impuls geven aan je spel.

Om deze positieve impuls aan uw spel te geven kun je er maanden over doen om een geschikt tennisracket te vinden, maar men vergeet vaak het belang van de keuze van een snaar. Hierbij moeten er een aantal keuzes worden gemaakt.

De dikte van snaren

De dikte van snaren wordt aangegeven in millimeters. Hierbij geeft een dikke snaar (dikker dan 1,33 millimeter) minder controle, ofwel balgevoel dan een dunnere snaar (dunner dan 1,33 millimeter). Echter gaan deze dunnere snaren minder lang mee dan dikkere snaren. Dunnere snaren zorgen er wel voor dat het eenvoudiger wordt om topspin ballen te slaan.

De juiste bespanning kiezen

De spanning van de snaren is uiteraard erg belangrijk voor het tennisracket. Een lage bespanning, ongeveer tussen de 23 en 26 kilo, geeft meer comfort dan een hoge bespanning. Een hoge bespanning is over het algemeen tussen de 26 en 30 kilo. De fabrikant van je tennisracket adviseert vaak ook een snaar en snaarspanning die je het beste kan gebruiken, echter zijn deze vaak niet leverbaar of erg prijzig. Het beste kan je een aantal snaren en snaarspanningen gebruiken om te kijken welke je het beste bevalt.

Meestal staat aan de binnenkant van het tennisracket de aanbevolen bespanning van de snaren van de fabrikant. Over het algemeen staat hier een bespanningsrange aangegeven, neem hiervan het gemiddelde. Als er bijvoorbeeld staat dat de aanbevolen spanningsrange 23 tot 29 kilo is, begin je met 26 kilo. Test vervolgens het racket, en je komt tot de conclusie dat de bespanning te hoog, te laag of goed is. Pas vervolgens eventueel de bespanning aan en test het tennisracket nogmaals.

Het effect van bespannen

Hoe meer kilo er op de tennissnaar staat, hoe minder elastisch de tennissnaren zullen worden. Hierdoor krijg je minder spelgevoel, maar wel meer controle. Een lagere spanning zorgt voor meer power, door een soort trampoline effect, maar krijg je wel minder controle.

Het vereist dus enig testwerk om tot de juiste bespanning te komen voor je tennissnaren. Op deze manier kun je een positieve impuls geven aan je spel. Hierbij kun je ervoor kiezen om je tennisracket naar een bespanner te brengen, maar je kunt ook zelf een bespanmachine aanschaffen. In de voorgaande blog is er dieper ingegaan op het aanschaffen van een bespanmachine.