Het kiezen van een bespanmachine

16-03-2016 11:09

Een bespanmachine uitkiezen; hoe doe ik dat?

Kiezen

Het is erg lastig om een bespanmachine te kiezen. Er zijn zo veel verschillende machines op de markt, dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn elektronische en handmatige bespanmachines, zowel als tafelmodel als op een staander. Een bespanmachine is ideaal voor tennissers die op de lange termijn willen besparen op bespankosten, bovendien kun je eenvoudig je racket testen met verschillende soorten snaren en aantal kilo’s. Dit zal resulteren in een beter bespeelbaar racket, waardoor wellicht je prestaties op de baan ook zullen verbeteren.

Op het oog zijn alle  bespanmachines  vrijwel gelijkwaardig, echter zijn er alsnog grote prijsverschillen te zien. Het verschil in prijzen wordt vooral veroorzaakt door de gebruikte materialen. Duurdere materialen gaan over het algemeen langer mee, en vereisen dus minder onderhoud dan goedkopere materialen. Een groot voordeel voor consumenten is het feit dat de meeste tenniswinkels jarenlange garantie geven op bespanmachines. Hierdoor kan je in ieder geval een aantal jaar zorgeloos gebruik maken van een bespanmachine.

Soorten bespanmachines

Het grootste onderscheid tussen de grote keuze uit bespanmachines is de wijze waarop de snaar op het gewenste aantal kilo’s wordt getrokken door de bespanmachine. Er zijn machines met een kriksysteem, met een roterend aanspanmechanisme en met een snelspankop. Bij het eerste heeft de machine een arm aan de zijkant, waarmee het gewenste aantal kilo’s wordt bereikt. Het nadeel hiervan is, is dat deze arm goed horizontaal moet staan. Als dit niet het geval is, krijg je niet het gewenste aantal kilo’s.

Bij het kriksysteem met ratel krik je met één hand het gewicht horizontaal. Deze machine is gebruiksvriendelijker dan het eerder genoemde kriksysteem met ratel. Een roterend aanspanmechanisme zorgt ervoor dat er automatisch gestopt wordt bij het bereiken van het gewenste aantal kilo’s, echter loopt de bespanning sneller terug bij dit mechanisme dan bij andere systemen.

Een elektrische machine met roterende snelspanner trekt de snaar automatisch aan en stopt bij het ingestelde aantal kilo’s. Qua gebruiksvriendelijkheid is dit een ideale machine. Machines met een automatisch blokkerende spanarm hoeven niet gekrikt te worden. Bovendien hebben deze een maximale spannauwkeurigheid. Daarnaast bestaat er verschil tussen de manier waarop bespanmachines het racket vastklemmen. Dit kan met een 5 en 6-punts inklemming, en binnen- en buiteninklemming. Het voordeel van binneninklemming is dat de klemsteunen aan de binnenzijde van het frame komen, waardoor er een minimale vervorming van het racket plaatsvindt. Verder heeft een bespanmachine vaste tangen of klemmen. Voor de kwaliteit van de bespanning maakt het niet uit waarvoor gekozen wordt.

Prijzen

Je kiest dus uiteindelijk een bespanmachine door je budget vast te stellen, en de verschillende technieken en hun voor- en nadelen te beoordelen. Prijzen van bespanmachines variëren van ongeveer €100,- tot ongeveer €1500,-. Hierbij is de duurste machine niet meteen de beste. Ook moet erover nagedacht worden hoe vaak je de bespanmachine wil gaan gebruiken. Alleen voor jezelf, of ook voor anderen? Bij de goedkopere modellen moet je, over het algemeen, zelf meer handelingen verrichten bij het aanspannen dan bij duurdere machines. Als je de bespanmachine eenvoudig wil verplaatsen kies je voor een tafelmodel, als je veel ruimte over hebt kies je voor een staand model.