Hoe bespan ik een racket met een elektronische bespanmachine?

28-09-2015 08:46

Het lijkt in beginsel erg ingewikkeld en lastig om een tennisracket te bespannen. De vraag die hieruit volgt is; Wat als de racket-snaar zodanig beschadigd is dat er niet meer mee gespeeld kan worden? De eerste stap is om de tennissnaar uit de tennisracket te knippen. Dit lijkt in eerste instantie aardig eenvoudig maar er zijn echter wel belangrijke adviezen om de levensduur van een tennisracket langer te maken. Daarom is het ook van essentieel belang om ervan op de hoogte te zijn hoe een bespanmachine optimaal gebruikt kan worden. In de onderstaande stappen wordt kort maar krachtig toegelicht hoe men een bespanmachine kan gebruiken.

Verwijderen oude tennissnaren

Wanneer de bespanning van een racket niet meer functioneert zal deze moeten worden verwijderd. Voordat dit gebeurt wordt er het advies gegeven om eerst de tennisracket te controleren op externe beschadigingen en de status van tubings (plastic buisjes waar de bespanning doorloopt). Als dit gebeurt is kan de bespanning in het midden van de rackter eruit geknip worden, hierdoor wordt vervorming van een tennisracket voorkomen.

Inspannen van het racket

Installeer de tennisracket op de bespanmachine op een wijze zodat zowel de bovenkant als de onderkant exact in het midden geklemd zijn. De volgende stap is om bepaalde steunpunten aan te draaien, hierdoor zal de racket stevig vast zitten tussen de steunpunten. Check of er niet te veel speling is, hierdoor wordt vervoming van de tennisracket voorkomen tijdens het bespanproces.

Aanspannen van de snaar

In deze alinea zal worden uitgelegd hoe de aanspanning van de tennissnaar van een elektrische bespanmachine werkt. Met deze type bespanmachine is dat erg makkelijk. Hou de snaar in uw rechterhand vast en ga vervolgens over de snelspanner heen, daarna onderlangs en als laatste wordt de snaar in de gleuf neergelegd van de snelspanner. Wanneer het apparaat een linear aanspanmechanisme heeft, kan de snaar direct in de snelspanner gelegd worden en worden daarna de metalen plaatjes naar links verschoven.

Bespannen van een racket en werken met de tangen

Als eerst worden de lengtesnaren bespannen in het midden van de racket. Verdeel de snaar hoeveelheid op een wijze zodat een zijde 3 meter overblijft en de andere kant 9 meter. De overgebleven 3 meter snaar bespant 1 zijde van de lengtesnaren vanuit het midden naar buiten. De 9 meter snaar bespant de andere zijde van de lengtesnaren en alle breedtesnaren.

Knopen

De eerste stappen na het bevestigen van het tennisracket en de laatste stap voor het loskoppelen van de frame uit het toestel is het knopen van de snaren. Wanneer de knopen niet goed gevestigd zitten wordt er snappning verloren, of erger de knopen gaan los. Daarom is het van essentieel belang om uzelf te gaan verdiepen in soorten knopen. Startknoop De startknoop is alleen nodig voor breedtesnaren als de racket uit 2 stukken wordt bespannen. Een voorbeeld hiervan is een combinatie van specifieke kenmerken voor lengte- en breedtesnaren te kunnen ontwikkelen.

Gebruik van de juiste gereedschappen

Holle Priem De holle priem is op te splitsen in 2 onderdelen namelijk een vast en een holle deel. Het holle gedeelte wordt geschoven over de vaste gedeelte zodat gemakkelijk in de tubing gestoken kan worden, op de plek waar de 2 snaar doorheen gehaald gaat worden. Vervolgens wordt de totale priem in de tubing gestoken en de vaste priem wordt terug getrokken. Het is nu simpel om de snaar door de holle priem te laten glijden. Wanneer er genoeg lengte van de snaar door de priem is gegaan kan dit weg gehaald worden. Gewone priem Een 'gewone priem' werkt perfect op de gelegenheid dat men meer ruimte wilt ontwikkelen in de tubing waar de snaar al doorheen geschoven zit.

Lees/zie ook:

bespanproces